Ouders die kinderopvangtoeslag ontvangen, moeten aan het begin van het jaar doorgeven hoeveel inkomen zij krijgen. Afhankelijk van onder meer de hoogte van dat ’toetsingsinkomen’ wordt de toeslag berekend.

Voor ouders met een vast inkomen is dat een eitje. Ze weten immers wat er de komende tijd maandelijks op de rekening bijgeschreven gaat worden.

Maar hoe schat je je inkomen in als je als ondernemer of zzp’er werkt? De Belastingdienst deelt drie tips om een flexibel inkomen in te schatten en zo de toeslag te krijgen waar je recht op hebt. Deze vind je hieronder.

1. Maak gebruik van de rekenhulp

De eerste tip is het gebruiken van de rekenhulp van de Belastingdienst. Na het beantwoorden van een vragenlijst over je inkomen, krijg je een uitgerekend toetsingsinkomen zien. Je wordt onder meer gevraagd of je een toeslagpartner hebt, of je andere uitkeringen krijgt en wat je verwachte bruto-inkomen is.

2. Schat je inkomen hoger in

Zzp’er en ondernemers met een flexibel inkomen wordt aangeraden hun inkomen voor 2022 liever iets te hoog dan te laag in te schatten. Zo voorkom je dat je op een later moment een deel van de toeslag moet terugbetalen. “Hoe lager je inkomen, hoe meer toeslag je kunt krijgen”, is het credo van de Belastingdienst.

3. Wijzig je toetsingsinkomen gedurende het jaar

Je kan je toetsingsinkomen gedurende het jaar wijzigen. Verstandig is om de rekenhulp eens per kwartaal in te vullen, als je de btw-aangifte doet. Heb je recht op meer of minder toeslag? Wijzig dan je toetsingsinkomen via Mijn toeslagen de app Kinderopvangtoeslag.

Verder is het belangrijk om te onthouden dat niet alleen je eigen inkomen van invloed is op je toeslagen. Ook andere uitkeringen, alimentatie en een eventueel inkomen van een partner spelen een rol, schrijft de Belastingdienst, die toevoegt dat ook de opvanguren en opvangsituatie van een kind meespelen in de hoogte van de toeslag.

LEES OOK: AOW-leeftijd, kinderopvang, alimentatie, schenken en erfenissen: dit verandert er in 2022 in familiezaken